Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Εικόνες του Αγίου Στάλιν στον Αγιο Ανδρέα Πάτρας


Εικόνες του Αγίου Στάλιν στον Αγιο Ανδρέα Πάτρας

Σάβ, 10/28/2017 - 19:11


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της κρίσης που υπάρχει εντός της Ανατολικής Ορθοδόξου εκκλησίας, κρίση η οποία υπέβοσκε και ήρθε στο προσκήνιο με την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, που έγινε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη.
Στη σύνοδο δε συμμετείχε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Μόσχας και οι εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας λόγω διαφωνιών.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα αφορά στις σχέσεις της Μόσχας με το Φανάρι, η οποία κρατάει χρόνια και η οποία βαίνει προς αντιμετώπιση, χάρη στην Πάτρα!

Πιστοί Πατρινοί προσέρχονται με την εικόνα του Αγίου Στάλιν
Ναι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το thebest.gr χάρη στην πρωτοβουλία της Πάτρας, Φανάρι και Μόσχα ήρθαν πιο κοντά και το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλάνιζε την Ορθοδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει πια!
Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος σε μία από τις πολλές φορές που επισκέπτεται τον Αγιο Ανδρέα (μπαίνει μέσα κιόλας), βρήκε τη λύση!

Ευλαβική απεικόνιση του Αγίου Στάλιν στο Επιτροπικό του Αγίου Ανδρέα
Πρότεινε να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του ναού με εικόνες του Στάλιν ο οποίος σε πολλές περιοχές της Ρωσίας λατρεύεται σαν Αγιος (ή οσιομάρτυρας, η στήλη δεν είναι σίγουρη για τον βαθμό του). Ναι, ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν τιμάται κανονικά και με το νόμο σαν Αγιος, ενώ πολλές φωτογραφίες του απετέλεσαν έμπνευση σε Ρώσους αγιογράφους.
Ο Κώστας Πελετίδης, με τη σύμφωνη γνώμη του σεβ. Χρυσοστόμου ανακοίνωσε την ιδέα του στον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, οι οποίοι τον συνεχάρησαν.

Η συγκεκριμένη εικόνα βρίσκεται άνωθεν του γυναικωνίτη
Και όχι μόνο! Xθες ήρθαν ινκόγκνιτο στην Πάτρα και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο.
Προς τιμήν τους μάλιστα εντός του κτιρίου ακούγονταν ύμνοι και χριστιανικά τραγούδια, όπως το Πίστης ξεκίνημα νέοι αγώνες, Εμπρος της γης οι κολασμένοι κ.ά.
Μάλιστα για πρώτη φορά ακούστηκε και το απολυτίκιο του Αι-Στάλιν (Ήχος πλ.α): Τον Συνάναρχον Λόγον εφευρών ως επόθεις την καθαράν προσευχήν απλανώς εκδιδάσκεις ταύτην ημίν Ιωσήφ νηπτικότατε πατερούλη και τρισμακάριστε όθεν ημείς την οφειλήν χρεωστικώς σοι οι πιστοί προσφέρομεν εκβοώντες τον γλυκασμόν του Κυρίου εις τας καρδίας ημών εμφύτευσον».

Αιρετική, τρόπον τινά, εικόνα του Αγίου Στάλιν, καθώς είναι εμφανώς δυτικής τεχνοτροπίας (και ουχί ρωσικής ή βυζαντινής). Αναπαριστά εικόνες από τη ζωή του Αγίου πατερούλη Στάλιν
Δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος αγιογράφος που ανέλαβε το έργο:
«Τavarits Michailovic, Poutin rouvlia, ta selinia mona kai dipla, da gaspazar, perestroika, glasnost, poli gklasnost re paidi moy, Koutsoympas, agios anthropos, Peletidis, Stathis Panagies, kalinka - kalinka - kalinka Κayia (όχι η Βίκυ)».
Οπως έγινε γνωστό θα υπάρξει και συνέχεια στην Ευαγγελίστρια, με εικόνες του πρωτομάρτυρα της ρωσικής εκκλησίας, Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν (μεγάλη κι αυτουνού η χάρη).


 Τάσσος Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: